2014. augusztus 5., kedd

Cégalapítás 2014 – Kft alapításCégalapítás előtt a legfontosabb kérdés a megfelelő társasági forma kiválasztása. Mai bejegyzésemben a kft alapítás feltételeit, menetét, előnyeit és hátrányait szeretném felvázolni.

Kft-t megalapítani egy taggal is lehetséges, ez esetben egyszemélyes kft-ről beszélünk, azonban természetesen több tag is alapíthat kft-t, akkor pedig többszemélyes kft-ről lesz szó. A kft alapítás legnagyobb előnye a korlátolt felelősség, azaz a tagok a törzsbetétjeik szolgáltatásáig felelnek, tehát, ha a társaság rendelkezésére bocsátották vagyoni hozzájárulásukat, úgy saját vagyonukkal nem felelnek a társaság tartozásaiért. 

Az új Ptk. kimondja, hogy 2014-től kft-t alapítani csak 3.000.000 Ft alaptőkével lehet (korábban ez 500.000 Ft-volt).  Viszont a jogszabály lehetőséget ad arra (a korábbi szabályozással ellenben), hogy cégalapításnál 0 Ft-ot szolgáltassanak a tagok, tehát gyakorlatilag törzstőke felmutatása nélkül is alapítható kft, viszont kötelezettséget vállalnak arra, hogy a fennmaradó 3.000.000 Ft-ot egy éven belül a társaság rendelkezésére bocsátják. Fontos viszont megjegyezni, hogy amíg a teljes törzstőke nem került befizetésre, a tagok vagyoni hozzájárulásuk mértékéig saját vagyonukkal is felelnek, illetve nem vehetnek ki osztalékot a cégből.

Lehetőség van iratmintás kft alapításra, mely esetében a cégalapítás illetéke 50.000 Ft, normál cégeljárás keretében pedig 100.000 Ft a kft alapítás illetéke.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése