2015. június 22., hétfő

Cégalapítás – Kft esetén, a cégalapítás 3 millió Ft!

A cégalapítás sokban változott, az új Ptk. hatályba lépése miatt. Vannak kisebb, vannak nagyobb jelentőségű változások, vannak olyanok, amelyek félreérthetőek lehetnek, és magyarázatra szorulnak, mert sajnos nem sikerült minden egyértelműre a szabályozás során.

Ha a cégalapítás során, egy Kft-t hozunk létre, akkor nagyon sok olyan dolog van, amelyre rendkívül érdemes figyelni, mert egy-egy kérdés nem jogszabály által, hanem a gyakorlat által lett szabályozva.

A korlátolt felelősségű társaságok esetében, a törzstőke az eddigi 500.000,- Ft helyett, 3 millió forintra emelkedett.

A törzstőke törzsbetétekből áll össze, amelyet a tagok együttes hozzájárulása tesz ki. Vagyis egyszerű összeadás által megkaphatjuk, hogy mennyi is a jegyzett tőke, amelyet a társasági szerződés is tartalmaz, és amit a gazdasági társaság, a társaság számára nyitott bankszámlára kell befizetni.

Igaz, hogy a törzstőke minimuma ezzel a 3 millió forinttal a hatszorosára emelkedett, de nem kell megijedni, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy vannak engedmények a befizetés menetét illetően.

Érdemes megjegyezni, hogy nem válik el egymástól az egyszemélyes, és a több személyes Kft, a 3 milliót illetően. Mind a kettő estében ugyanennyi a minimum törzstőke.

Azt, hogy milyen könnyítés van a törzstőkét illetően, a következő cégalapítás 2015 –ös bejegyzésben részletezem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése