2014. május 14., szerda

Cégalapítás 2014- Az egyszemélyes társaság

Amikor valakiben felmerül a cégalapítás gondolata, nem feltétlenül szükséges további tagokat toboroznia; dönthet úgy is, hogy egyszemélyes társaságot alapít. Mivel ez egy speciális eset, érdemes külön foglalkozni vele. Hogyan néz ki egy egyszemélyes kft? Miben más, mint egy többszemélyes kft? Milyen speciális szabályok vonatkoznak rá?  

A cégalapítás során két módon jöhet létre egyszemélyes társaság: vagy eleve egy személy alapítja, vagy egy többszemélyes kft. válik egyszemélyessé úgy, hogy az egyik tag –vagy akár külső személy- felvásárolja az összes üzletrészt. Ha egy személy alapít társaságot, akkor köteles az összes apportot (nem pénzbeli hozzájárulást) a társaság rendelkezésére bocsátani. Erre a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtásáig van lehetősége. Mivel többszemélyes kft-nél társasági szerződésben teszik le a társaság alapköveit, egyszemélyes társaságnál pedig alapító okiratban, értelemszerűen ezt is meg kell változtatni, ha valaki felvásárolja a kft. összes üzletrészét. Ez azonban csak akkor kötelező, ha egyszemélyessé válásától a társaság egy éven belül nem jelent be újabb tagot. Ilyenkor a módosítást be kell jelenteni a cégbíróságon.

További speciális szabályok is vonatkoznak a cégalapítás során az egyszemélyes társaságra. Ha az egyedüli tag utasítást ad az ügyvezetésnek, a vezető tisztségviselő köteles azt végrehajtani. Az egyszemélyes kft. értelemszerűen nem szerezheti meg saját üzletrészét; az is könnyen belátható, hogy ebben az esetben nem fordulhat elő, hogy a társaságnak csak saját üzletrésze legyen. A kft. és az egyedüli tag közötti szerződést minősített okirati formába kell foglalni. Ilyenkor a tag nem írhatja alá a szerződést a saját nevében és a cég nevében is, hanem egy másik, cégjegyzési joggal rendelkező személyre, például egy cégvezetőre van szükség, aki eljárhat a cég képviseletében.  Az egyszemélyes kft az üzletrészek felosztásával, vagy tőkeemeléssel többszemélyes kft.-vé alakulhat. Ilyenkor az alapító okiratot társasági szerződéssé kell módosítani, és az egyszemélyes „áltársaság” tényleges társulássá alakul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése