2014. május 7., szerda

Cégalapítás 2014- A székhely, telephely, fióktelep elhatárolása

Amikor a cégalapítás során előkerül a székhely kiválasztása, felmerülhet a kérdés, hogy mi is a székhely? A telephellyel azonos fogalom-e? Miben különbözik ezektől a fióktelep? Szükség van-e mindegyikre? 

Bejegyzésünkben erre keresünk válaszokat.

A cég székhelyét úgy tudjuk a legegyszerűbben megfogalmazni, hogy az a cég irodája. Az iroda címe lesz a cég levelezési címe, itt tudjuk átvenni a társaság részére érkezett hivatalos leveleket, csomagokat, a hatósági ellenőrzés során itt fognak ellenőrizni a hatóság különböző szervei. Székhelyként az az ügyvédi iroda is bejegyezhető, ami a cégalapítás folyamatában segítségünkre volt; ebben az esetben az ügyvédi iroda gondoskodik a levelek átvételéről, megőrzéséről, és minden olyan kötelezettség teljesítéséről, mely a székhellyel összefügg. Ha a társaság úgy dönt, akkor a székhely egyben a központi ügyintézés helye is lesz. Ez azért praktikus, mert ha nem ugyanaz a kettő, akkor mindkettőt fel kell tüntetni a cégjegyzékben, és a létesítő okiratban is. A központi ügyintézés helye alatt azt a helyet értjük, ahol a társaság gazdálkodására és működésére irányuló döntéseket hozzák meg. Ezeket a szabályokat azért érdemes betartani a cégalapítás során, mert ha a bejegyzett székhelyen nem veszik át a postai küldeményeket, akkor megindulhat a törvényességi felügyeleti eljárás, melynek költségeit a cég viseli. A társaság székhelyét cégtáblával kell megjelölnie, két okból: egyrészt az iratok kézbesítését, másrészt a cég felkeresését könnyítendő. Ezért fontos, hogy a cégtáblán messziről látható, olvasható formában szerepeljen a cég neve. Cégalapítás 2014-es friss további információkat a blogon kívül itt talál.

Míg a székhely létesítése kötelező, és csak egy lehet belőle, a fióktelep és a telephely léte fakultatív, és korlátlan számú lehet. A telephely a gazdasági tevékenység gyakorlásának helye, általában a székhellyel azonos helységben, de nem pontosan ugyanott. Általában elmondható, hogy ugyanaz a cím nem lehet egyszerre székhely és telephely is, kivéve ha olyan nagy területű ingatlanról van szó, ahol ezt a kettőt jól el lehet különíteni. A fióktelep pedig egy olyan telephely, ami más településen van, mint a székhely. Ezek mindegyike a cég szervezeti egysége, általában a cég tulajdonában lévő ingatlanban, mely a cégalapítás során fontos szerepet tölt be. A székhellyel kapcsolatban a cég jogi képviselőjének, és a közjegyzőnek is feladata, hogy a bejegyzett ingatlan jogszerű használatát igazoló okiratokat- például az ingatlan-nyilvántartási bejegyzést vagy bérleti szerződést- megvizsgálja. Ha ezt nem találja törvényszerűnek, akkor kötelessége megtagadni a cégalapítás folyamatában való közreműködést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése