2014. május 19., hétfő

Cégalapítás 2014- A taggyűlés 2. (Kötelező összehívás)

Mint előző cikkünkben említettük, az eddigi szabály, miszerint évente egyszer össze kell hívni a taggyűlést, megszűnt. Azonban előfordulhat olyan eset, amikor mégis kötelez összehívni a taggyűlést. Amikor a cégalapítás témakörében gondolkozunk, érdemes ezeket az eshetőségeket számbavennünk. 


A hatályos szabályozás szerint már csak akkor kötelező taggyűlést tartani, ha kritikus tőkevesztés, likviditási krízis, fizetésképtelenség áll fent. Ilyenkor a társaságnak haladéktalanul határoznia kell az ügyben. Azt, hogy mit kell határoznia, a törvény nem szabályozza, azt azonban igen, hogy hogyan. A törzstőke védelme érdekében tőkepótlást vagy tőke leszállítást kell eszközölni; pótbefizetést csak akkor, ha a társasági szerződés ezt megengedi. Ha a cégalapítás során a tagok nem rendelkeztek a pótbefizetésről, akkor a taggyűlésen lehetőség van ennek módosítására.  Pótbefizetéssel kezelhető a tőkevesztés és a likviditási (fizetőképességi) krízis is. Ha a tagok nem tudnak, vagy nem akarnak a tőkepótlás lehetőségével élni, akkor kényszerátalakulással kell kezelniük a helyzetet, de valamelyik utat mindenképpen választaniuk kell. A kényszerátalakulás lehet formaváltás, egyesülés vagy szétválás. Akármelyik mellett döntenek is, a döntést három hónapon belül végre kell hajtani. Ha a tőkevesztéses állapot három hónap múlva is fennáll, akkor a társaság tőkéjét le kell szállítani.

A cégalapítás körében az új Polgári Törvénykönyv hatályosulásával (2014. március 15.) megszűnt az a szabály, ami lehetővé tette, hogy a veszteségrendezés esetén kötelező döntések alól a kft. a közbenső mérleg adatai alapján mentesüljön. A vonatkozó jogirodalom szerint azonban mégis lehet biztosítani ezt a mentesülési lehetőséget azzal, ha a társasági szerződésbe belefoglaljuk, hiszen a közbenső mérleg biztosítja a hitelezői érdekeket, így alkalmazása bekerülhet a szerződésbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése