2014. május 12., hétfő

Cégalapítás 2014- Pénzbeli vagyoni hozzájárulás, apport

Ahogy azt az előző bejegyzésben írtuk, a jegyzett tőke pénzbeli és nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásból, apportból áll. Ebben a cikkben ezt a két fogalmat bontjuk ki.


A kétféle hozzájárulás arányát nem szabályozza törvény, így a cégalapítás során bármilyen készpénz-apport arányt meg lehet állapítani. Sőt az is előfordulhat, hogy egy társaság jegyzett tőkéjét kizárólag apport alkotja. A cégjegyzési kérelemben meg kell jelölni, hogy a pénzbeli vagyont hogyan teljesítik a tagok, melyik pénzintézetnél vezetik az azzal kapcsolatos számlát, és hogyha nem forintban történik a kifizetés, akkor hogyan számítják át forintra. Az, hogy mikor teljesítik a fizetést, a társasági formától függ: kft-nél például csak akkor kerülhet sor a cégjegyzésre, ha a társaság javára szóló befizetéseknek legalább a felét teljesítették. Az egyszemélyes kft szabályai szerint azonban ennél a társasági formánál elég százezer forintot befizetni. Az apport a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás, melynek tárgya forgalomképes, és értékkel bíró. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az apport tárgya lehet valamilyen vagyontárgy, de szellemi alkotáshoz fűződő jog, vagy akár iparjogvédelmi jog is. A cégalapítás témakörén belül azt értjük forgalomképesség alatt, hogy a tagnak legyen jogosultsága átruházni a dolgot a társaságra, például az ingatlan annak a neve alatt legyen bejegyezve, aki azt át akarja ruházni. Apportálni lehet ingatlant, kizárólag az ingatlan-nyilvántartásban szereplő tulajdonos által; azonban értéktelen, leégett ingatlan nem lehet apport tárgya, és olyan ingatlan sem, ami terhelési tilalom alatt áll. Cégalapítás során nemcsak magát az ingatlant, hanem a hozzá fűződő jogokat: például a bérleti- és üdülőhasználati jogot is bele lehet szolgáltatni, mint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást. A korlátolt felelősségű társaságnál a tagok maguk állapítják meg az apport értékét, és az arról való megállapodást csatolniuk kell a bejegyzési kérelemhez.

Az apport teljesítésének időpontját a társasági szerződésben kell kikötni. Ha a kft. alapításakor a tagok még nem teljesítették az összes apportot, akkor a cégbejegyzés után három év áll rendelkezésükre. Amint ez megtörtént, a társaság ügyvezetője bejelenti azt a cégbíróságon. Ha a tag nem teljesíti határidőre a vagyoni hozzájárulást, a társaság ügyvezetése harminc napos határidővel felszólítja a teljesítésre. Ha ebben az időintervallumban sem teljesít, akkor a harmincegyedik napon jogviszonya automatikusan megszűnik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése