2014. május 9., péntek

Cégalapítás 2014- A jegyzett tőke

Miért van szükség a jegyzett tőkére? Mivel általában a cégalapítás létrejöttének célja az, hogy üzletszerű gazdasági tevékenységet folytasson, ehhez pedig vagyonra van szüksége, a tagoknak vagyont kell szolgáltatniuk a cég részére. Nem feltétel, hogy minden tag ugyanannyi pénzzel járuljon hozzá, de mindenkinek fizetnie kell; ez a tagsági jogviszonyuk feltétele is. A jegyzett tőke tehát a társaság induló vagyona; azoknak a vagyoni hozzájárulásoknak az összege, melyeket a tagok befizettek. Maga a „jegyzett” azt jelenti, hogy –mint minden, cégalapítás körében létrejövő vagy módosuló adatot-, be kell jegyeztetni a cégbíróságon.

A jegyzett tőkének több funkciója is van: egyrészt a cégalapítás feltétele, mert a cég működéséhez szükséges vagyoni hátteret biztosítja; másrészt a fedezetet is biztosít úgy, hogy a cég hitelezőinek fizetési igényét is ebből lehet kielégíteni. Harmadik szerepe a társaság céljának elérésében van, hiszen minden cégben elengedhetetlen az indulótőke megléte. Azonban a jegyzett tőke összege nem jelenti a teljes mértékben felhasználhatóságot, hiszen például ebből kell kiegyenlíteni az alapítási költségeket, de a székhelyként használt ingatlan bérleti díját is.                 
                                                                                                            
A jegyzett tőke összege 2014. március 15. óta jelentősen emelkedett: az akkori ötszázezer forint helyett ma már három millió forintot kell fizetni, ha valaki kft-t szeretne létrehozni. (Ezt azonban nem kell teljes mértékben befizetni: egyszemélyes társaságnál százezer forintot, többszemélyes kft-nél pedig másfél millió forintot kell beszolgáltatni a cégalapítás során.) Ez az emelés azt is jelenti, hogy két éven belül a már meglévő kft-k törzstőkéjét fel kell emelni, vagy ha ezt nem teszik meg, akkor át kell alakulniuk más cégformává. Ha egyik utat sem választják, akkor komoly bírságra, de akár a cégjegyzésből való törlésre is számíthatnak, ezért érdemes nagyon odafigyelni erre. A tagok által szolgáltatott vagyon lehet pénzbeli és nem pénzbeli hozzájárulás- ez utóbbit apportnak hívjuk. Ezekről részletesebben a következő bejegyzésben lesz szó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése